Spring til indhold

Kostråd

Denne artikel indeholder reklame for altomkost.dk, euro.who.int/en/health

Kostråd til en sundere og mere aktiv livsstil.

Der findes mange forskellig kostraad og gode forslag til en sundere kost alle vegne. Vi har alle brug for at tænke over hvad vi spiser og drikker. Vores velbefindende og sundhed afhænger af, at vi dagligt får en balanceret og nærende kost. Udfordringen kan være vores tid, og kvaliteten af fødevarerne ikke er som tidligere. Det kan være vanskeligt, eller næsten umuligt, at komme op på den anbefalede mængde næringsstoffer på daglig basis. 

De officielle kostraad

Fødevarestyrelsen står bag De officielle Kostråd. Disse kostraad er udviklet på baggrund af forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet. Det er gode råd til at få en fornuftig balance i det, vi spiser og drikker. Fødevarestyrelsen påpeger, at når du følger alle kostrådene, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer.

Det kan være en stor udfordring at komme hele vejen rundt om alle kostrådene. Man kan supplere sin daglige kost med et kosttilskud, der dækker det anbefalede daglige indtag af næringsstoffer. Det kan på en nem måde hjælpe dig til at komme på ret kurs, og ind i en god vane.

nytomsundhed.dk-kostraad

Den gavnlige virkning af en sundere livsstil 

At få en sundere livsstil, kan give os en lang række gode og positive fordele. Det kan give sund vægt, og mindske risikoen for livsstilssygdomme som for eksempel hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft.

Vi danskere har generelt en sød tand. Det siges at vi er verdensmestre i at spise slik og har et alt for stort forbrug af sodavand, kager, snacks og alkohol. Det er nok al den “hygge”. Det går ud over være helbred. Flere og flere af os er overvægtige, og risikoen for kræft og mange andre alvorlige sygdomme er al for stor. Det bør vi tænke alvorligt over.

“Så må vi måske ikke nyde det, og spise en lækker steak og andet godt mere?” Jo det er ikke det der menes med alt det her. Gode og sunde måltider skal stadig gøre os glade, og sådanne måltider er med til at gøre vores sociale liv godt. Men man kan altid gøre noget anderledes uden det ødelægger noget. Det at skære ned på det der nu ikke er så godt, kan gøre den store forskel.

Det vi indtager, har således altafgørende betydning for vores sundhed, men det er også vigtigt at tænke på, at det også gavner vores klima og hele jordkloden. Gode kostraad er vigtige. Vil du være med til at gøre noget godt for både sundheden og klimaet?

Mere og mere focus på vores klima

Hører du til en af dem der gerne vil gøre noget godt for dem selv og deres omgivelser? Sikkert! Men hvad med at gøre en forandring med klimavenlig mad? Hvad er det egentlig, og hvordan finder vi ud af hvad der er at gøre? Kostraad giver dig en god oversigt på dette.

Ifølge DTU (Danmarks Tekniske Universitet), udledes der cirka tre tons CO2 om året!!! Det er helt vildt. DTU mener, at kan det reduceres med op til en tredjedel, hvis vi vælger madvarer der mindst belaster klimaet. Her kan vi altså være med til at gøre en virkelig markant ændring for vores verden. Det har stor effekt, og gavner lige fra de helt små dyr, til de større dyr.

kostraad på nytomsundhed.dk

Hvad bør der på menuen

ALLE store sundhedsorganisationer anbefaler, at der bør være flere planter i kosten. Der er stor enighed om dette kostraad, at vi bør følge en plantebaseret kost for at forebygge visse livsstilssygdomme.  Desuden er der enighed om, at lever man efter en vegetarisk/vegansk kost, så er det nært forbundet med en lavere risiko for en lang række af disse sygdomme. Anbefalingen lyder så at vi skal spise mindre kød og flere grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn. Vi bør alle tage disse kostraad alvorligt.

Verdens Sundhedsorganisation Who skriver: Spis en nærende kost baseret på en række fødevarer, der hovedsagelig stammer fra planter snarere end fra dyr ”

https://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/nutrition/a-healthy-lifestyle