Spring til indhold

De gode fedtstoffer og de dårlige fedtstoffer

Der findes Gode ​​fedtstoffer (HDL) og Dårlige fedtstoffer (LDL). At finde den rette balance er vigtigt. For at kroppen kan fungere optimalt, har den brug for små mængder fedt. Der er forskel på hvilke fedtstoffer der er gode. Tidligere viden om fedtstoffer har været sådan, at mættede fedtstoffer var de dårlige fedtstoffer, og flerumættede fedtstoffer var de gode fedtstoffer. 

Men det er lidt mere kompliceret end det. Nu taler vi om vigtigheden af, at finde den rette balance , og få mest af de sunde og gode fedtstoffer. Der er især to slags flerumættede fedtstoffer: omega-3 og omega-6.

Udtrykkene omega-3 og omega-6 henviser til den kemiske struktur af fedtsyren, og der er flere omega-3 og omega-6 fedtsyrer, som vi spiser, ikke kun en. Det er ikke fordi, at nogen af ​​disse grupper af fedtstoffer er dårlige.

Faktisk er der inden for hver gruppe ‘essentielle’ fedtsyrer – dem, vi har brug for at spise, fordi vores krop ikke selv kan fremstille dem. I små mængder og i den rette balance tjener essentielle fedtsyrer til at understøtte vækst, syn og hjernefunktion.

Vores mad er fyldt med for mange omega-6 fedtstoffer, og vi får ikke nok omega-3. Og når balancen ikke er i orden, går det ud over vores velbefindende.

I “ gamle “ dage, indeholdt maden den rette balance af fedtsyrer. De kom fra alle de vegetabilske fødevarer vi spiste, for eksempel grøntsager, frugt, nødder og frø. Selvom de ikke virker fede, indeholder alle vegetabilske fødevarer spor af begge essentielle fedtsyrer. Man mener at det var omtrent de samme mængder omega-6 og omega-3 fedtsyrer – eller en balance på omkring en-til-en. Så de gode fedtstoffer fik man mere af.

I de sidste mange år har kvaliteten af det vi spiser, og vores fødevarer ændret sig så meget, at vi nu spiser cirka 15 gange mere omega-6 fedtstoffer end omega-3. Det gør at der ikke er den rette sunde balance i vores kost mere. De gode fedstoffer er der mindst af.

Vi får rigeligt med omega-6, som er i for eksempel stegt mad, bagværk og kage, chips, salatdressinger og slik og søde sager. Det kniber meget at få nok af omega-3, de gode fedtstoffer. Det findes bland andet i fisk, og også i grøntsager og nødder. Nu kan det så være, at du simpelt hen ikke kan lide fisk. Har man svært ved at spise fisk, kan det være en rigtig god ide med et kosttilskud med fiskeolie.

For at få den rette balance mellem olierne, bør de fede fødevarer undgåes. De gode fedtstoffer kan hjælpe med at holde kolesteroltallet på et sundt niveau. Grøntsager og frugter har den rette balance mellem fedtsyrer, så sørg for at få det hver dag. Frugter har for det meste fedt i deres frø, så de med spiselige frø – som bær og kiwi – er gode kilder til disse sunde gode fedtstoffer. Nødder er lækre til snacks. De er meget bedre end chips og kiks, og det vil være godt for dig.

*Postet af Susan Bowerman, MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND er Senior Director for Worldwide Nutrition Education and Training hos verdenskendt firma. Susan er en registreret diætist og bestyrelsescertificeret specialist i sportsdiæt.

De gode fedtstoffer og de dårlige fedtstoffer-nytomsundhed.dk