Spring til indhold

Hvorfor tager man på i vægt?

Denne artikel indeholder reklame for nytomsundhed.kostråd, samt dinherbashop.dk og flere**

Hvis du indtager flere kalorier end du normalt gør, eller du ikke får rørt dig og dyrker motion, kan man opleve at vægten stiger. Guide til dit vægttab hjælper dig med at finde svarene. Hvad nu hvis du gør alt det samme som du altid har gjort, og din vægt stadig stiger? Så må der findes en forklaring et sted, og i det følgende er der områder der kan være i ubalance. Gør noget ved det når vægten er for høj. Skal du være sommerslank i år så se mere her.

guide-til-dit-vægttab-nytomsundhed.dk

Hvid du mangler søvn, kan der være en risiko for at man tager på, og det af flere årsager. Guide til dit vægttab ser på hvorfor. For det første, hvis du har for travlt, spiser du måske usunde og hurtige måltider at du laver noget snack om aftenen, hvilket betyder flere kalorier. En anden grund kan være det der foregår i din krop, når du mangler søvn. Der kan være ændringer i hormonniveauet, og det kan gøre at man bliver mere sulten, og får dig måske til at føle, at du ikke mæt nok efter at have spist.

stress-guide-til-dit-vægttab-nytomsundhed.dk Når tingene i hverdagen går lidt for stærkt, og det hele spidser til, så går vores kroppe i en form for overlevelsestilstand. Cortisol, som også kaldet “stresshormonet” udskilles, hvilket medfører en større appetit. Og  i stressede tider, snupper vi desværre noget mad med et alt for højt kalorieindhold. Guide til dit vægttab erfarer, at det ofte forekommer under stress, og ud af det, sker der er en vægtøgning.

En bivirkning fra nogle antidepressiva er at man tager på i vægt. Hos guide til dit vægttabet anbefaler vi, at det vil være klogt at tale med din læge om muligheden for at ændre din behandling, hvis det gør at du har taget kilo på. Men stop aldrig eller skift din medicin uden samråd med din læge. Medicinen kan i sig selv medføre højere vægt. Når man har fået det bedre humørmæssigt, fører det ofte til en mere appetit, og der skal man nok passe extra på.

piller-nytomsundhed.dk Andre receptpligtige lægemidler er ofte også knyttet til vægtøgning. Guide til dit vægttab nævner blandt andet antipsykotiske lægemidler (som bruges til behandling af skizofreni og bipolar lidelse) sammen med medicin til behandling af migræne, krampeanfald, forhøjet blodtryk og diabetes. Prøv i samråd med din læge at finde frem til noget medicin, der behandler dine symptomer, men alligevel mindsker de bivirkninger der måtte være.

Guide til dit vægttab ved, at det ikke er sikkert de helt kan undgåes. Nogle kvinder oplever at de tager på, når de begynder med p-piller. Det er ofte væskeophobning der forsvinder igen, men tal med din læge hvis det bliver ved. Selv antihistaminer, der beroliger din høfeber, kan forårsage vægtøgning, sige guide til dit vægttab. De sænker et kemikalie, som din krop fremstiller for at kontrollere din appetit, så du nyser måske mindre, men spiser mere.

Mange kvinder føler at de tager på i vægt når de kommer i overgangsalderen. Hormoner behøver ikke at være den eneste årsag til flere kilo. Alderen nedsætter vores stofskifte, så vi forbrænder færre kalorier. Og ændringer i vores livsstil spiller også en vigtig rolle her. Det kniber med at holde sig igang med motion og aktiviteter. Men tager du på i vægt, ses det ofte omkring din talje, hofter og lår. Guide til dit vægttab foreslår at det er en god ide at fokusere på at få sig rørt dagligt.

Er du stoppet med at ryge? Det vil være en af ​​de bedste ting, du kan gøre for dit helbred. Guide til dit vægttab ved, at når du holder op, kan du opleve at tage på i vægt. Men i rigtig mange tilfælde kommer der slet ikke nogen vægtøgning. Men hvis det sker, er der mange gode råd til hvordan du kan passe på. Du bør sørge for at holde din sult nede ved at spise og drikke sunde og kaloriefattige fødevarer, og vi hos guide til dit vægttab vil meget gerne hjælpe dig med at finde en god løsning for dig.

  • 1 Stop aldrig med at tage medicin uden samråd med din læge. Medicinen kan være meget vigtig for dig. Hvis der er andre årsager kan Din læge kan hjælpe dig.
  • 2 Sammenlign ikke dig selv med andre, der tager samme medicin som dig. Hvis der er bivirkninger, reagerer vi forskelligt. Måske kunne en person tabe sig på noget og en anden på noget andet.
  • 3 Hvis din vægtøgningen skyldes at der er vand i kroppen, så forsvinder det igen. Det er ikke en vægt der bliver der. Når du er færdig med at tage den medicin du skal tage en periode, og alt er under kontrol, så kan vægten regulere sig til det normale igen. Guide til dit vægttab anbefaler at du bør holde dig til en sund madplan i mellemtiden.
  • 4 Tager du på, kan du snakke med din læge om et andet lægemiddel. I mange tilfælde kan et skift til en anden medicin hjælpe, og som ikke har de samme bivirkninger.
  • Find ud af om den vægtøgning du oplever skyldes et lavere stofskifte – enten fordi du er på medicin eller andet. Vigtigt er det at være fysisk aktiv.  Tag dig tid til at deltage i aktiviteter, der sætter gang i stofskiftet. Kom i gang så hurtigt som muligt!

Hvorfor taber jeg mig ikke?

Hvis du får for meget eller for lidt søvn – kan det føre til til vægtøgning. Begge ting kan forstyrre hvordan din krop fremstiller de rette hormoner, der blandt andet styrer din appetit og sult. Og hvis du ikke føler dig frisk og udhvilet, kan du også meget vel fristes springe din træning eller motion over.

Guide til dit vægttab anbefaler som alle andre, at man har focus på at få væske nok. Mellem 1 1/2 – 2 liter væske(vand) hver dag kan hjælpe dig med at tabe ekstra kilo. Vand har slet ingen kalorier, så det slukker din tørst uden at du får for mange kalorier. Og når du drikker nok vand, er du måske mindre tilbøjelig til at få fat i de sukkerholdige drikke som sodavand, juice eller kaffedrikke. Høje kalorier i søde drikkevarer kan give alt for stor vægtøgning.

Hvis vi springer måltider og mellemmåltider over, sænkes vores stofskifte og vi er ikke i stand til at forbrænde alle de kalorier, vi måske spiser i de måltider vi så endelig får. Det kan ende op med at vi tager på,  og vores vægt øges. Og når du har tid til at spise, så spiser du nok for meget, fordi du er blevet alt for sulten.

Hvis du spiser det meste af dine måltider på restauranter eller takeaway, kan det være sværere at holde din vægt under kontrol. Hvor mange kalorier er der ikke i det vi køber ude? Selv såkaldte lette retter kan have flere kalorier, end vi drømmer om. Og det drejer sig ikke kun om middage, erkender guide til dit vægttab. Folk, der spiser frokost ude hver dag, kan komme til at veje meget mere end dem, der indtager sunde og gode måltider eller madpakker.

Dit arbejde er at sidde ved et skrivebord, og du kan ikke gøre så meget ved den del. Guide til dit vægttab er helt klar over, at alt for mange er for optaget af at se tv eller computerspil. Disse ting kan gøre det sværere for dig at komme af med de overflødige pund. Din krop mister lidt sin evne til at finde ud af, om du spiser for meget eller overspiser, og så derved tage på i vægt. Selv korte pauser i løbet af dagen kan hjælpe dig med at forblive sund. 10-minutters gåture, gå rundt på møder eller stå op ved dit bord.

Motion er en fantastisk måde at tabe sig på! Guide til dit vægttab sætter focus på motionen fordi det forbrænder kalorier og bygger muskelmasse. Så langt så godt. Men hvad nu hvis du forkæler dig selv med en stor middag efter træningen? Så kan du ødelægge alt det svedige arbejde du lige har været så dygtig til. Pas på de sportsdrinks der har et højt sukkerindhold og også de såkaldte sunde proteinstænger. Et sundt energiboost efter træning kan være godt, bare det er kaloriefattigt.

Uanset om du er til vin eller øl, er der en del kalorier i alkohol. Hvis du får 3 eller flere drinks om dagen, kan du komme til at tage på i vægt. Ved at begrænse det, og ved at drikke moderat, som for eksempel et glas vin til din aftensmad, kan det hjælpe dig med ikke at gå op i vægt.

Planlæg dine måltider og sunde mellemmåltider og snacks, så du ikke føler dig så fristet når du er på farten. Selvom du er aktiv, kan du godt tage på, hvis du tit spiser fastfood eller sukkerholdige snacks eller sodavand. Din krop behøver sund energi, som du får fra sunde fødevarer. Usunde valg gør sådan at du ikke føler dig rigtig mæt ret længe, så du vil sandsynligvis spise eller drikke mere på et senere tidspunkt. Kontakt os her, og Guide til dit vægttab vil gerne hjælpe dig med en madplan.

Du kan finde råd og vejledning her om kosttilskud til vægttab.

Læs om kostråd her https://nytomsundhed.dk/kostraad/

**Guide til dit vægttab henviser til disse artikler:   University of Minnesota: “London Transport Workers Study.”
BC Medical Journal: “Exercise and the heart: A review of the early studies, in memory of Dr R.S. Paffenbarger.”
Harvard Health Publishing: “Too much sitting linked to heart disease, diabetes, premature death.”
National Institutes of Health: “Prediabetes & Insulin Resistance.”
American Journal of Epidemiology: “Associations of Accelerometer-Measured and Self-Reported Sedentary Time With Leukocyte Telomere Length in Older Women.”
PloS One: “Long Leukocyte Telomere Length at Diagnosis Is a Risk Factor for Dementia Progression in Idiopathic Parkinsonism,” “Minimal Intensity Physical Activity (Standing and Walking) of Longer Duration Improves Insulin Action and Plasma Lipids More than Shorter Periods of Moderate to Vigorous Exercise (Cycling) in Sedentary Subjects When Energy Expenditure Is Comparable.”
Mayo Clinic Proceedings: “Physical Exercise as a Preventive or Disease-Modifying Treatment of Dementia and BrainAging.”
Alzheimer’s Association: “Risk Factors.”
NIH News In Health: “Don’t Just Sit There!”
Mayo Clinic: “Deep vein thrombosis (DVT): Overview,” “What are the risks of sitting too much?”
Journal of Epidemiology: “Television viewing time is associated with overweight/obesity among older adults, independent of meeting physical activity and health guidelines.”
Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism: “Appetite regulation in response to sitting and energy imbalance.”
Exercise and Sports Sciences Reviews: “Too Much Sitting: The Population-Health Science of Sedentary Behavior.”
BMC Public Health: “The association between sedentary behaviour and risk of anxiety: a systematic review.”
UCLA Health: “Ergonomics for Prolonged Sitting.”   +    Johns Hopkins Medicine: “Varicose Veins.”
Journal of Physical Activity & Health: “Sedentary time in U.S. older adults associated with disability in activities of daily living independent of physical activity.”

Journal of the National Cancer Institute: “Sedentary behavior increases the risk of certain cancers.”
Cancer Causes & Control: “Associations of change in television viewing time with biomarkers of postmenopausal breast cancer risk: the Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study.”
American Thyroid Association.    +   Diabetologia: “Sick of sitting.”   +  CDC: “Weight Gain During Pregnancy.”   
Piedmont Healthcare: “What happens to the body when you skip meals.”
Cleveland Clinic: “4 Worst Habits That Wreck Your Weight Loss Plan.”
Jacobs, D. American Journal of Clinical Nutrition, February 2006.
Hospital for Special Surgery: “Steroid Side Effects.”     +   Mayo Clinic.org. UC San Diego Health: “Wide Effect: Drugs That Promote Weight Gain.”
Wannamethee, S. and Shaper, A. American Journal of Clinical Nutrition, May 2003.
Sayon-Orea, C. Nutrition Reviews, October 2014.
Cornell University Food & Brand Lab.   +    University of Nevada, Reno: “Drink More Water!”
Academy of Nutrition and Dietetics: “3 Basic Tips to Avoid Weight Gain with a New Exercise Regimen.”
National Heart, Lung and Blood Institute: “What Causes Overweight and Obesity?”