Supper er sagen

Hvad skal vi spise? Skal det gå lidt hurtigt med at få tilberedt noget mad, kan en sund suppe være en super fin løsning. Når det er koldt udenfor, har man ofte lyst til noget varmt, så supper er sagen. De er dejlig varme og med godt fyld, og det behøver ikke tage lang tid, at tilberede et måltid. Og supper er helt fantastiske at gemme eller fryse. De fleste supper smager mange gange endnu bedre dagen efter de er lavet. 

Du kan komme igang med at lave en sund, lækker suppe på ingen tid, med et par basale ting, bønner for eksempel, er en sund suppeingrediens. Der er ingen tvivl om, at de bedste supper er lavet fra bunden.

Jeg skal være den første til at indrømme, at kyllinge-suppe starter med en hel kylling, ikke en fra bouillontern, der ofte er for salte. Men hvis du er presset med tiden, kan du godt lave en hurtig, god suppe der smager, så længe der er lidt at tage af i køkkenet.

Du starter med en væske, og det kan være fra oksekød, kylling, grøntsager, svampe eller skaldyr. Der er også nogle gode pasta-baserede koncentrerede suppebaser i forskellige varianter. Jeg har fundet nogle purerede vegetabilske baser, der er lavet af butternut squash eller broccoli. 

Tomater i deres egen væske er også en god starter, når du har blended dem. Bønner er også en god suppebase. Start med bønnerne og den velsmagende væske de er i, og tilsæt derefter mere væske for at få en suppe konsistens.  Sorte bønner passer godt sammen med tomatpuré, mens hvide bønner er gode til kylling eller vegetabilsk bouillon. Men det er en smagssag.

Når du har valgt din suppe-væske, kan du tilføje noget sund protein. Det kan du gøre ved at tilsætte mælk eller sojadrik eller blende suppen med lidt blød tofu. Jeg synes at cremede supper passer super godt sammen med fisk og skaldyr.  Prøv at tilføje rejer, laks eller hakket musling. Lækkert er det også med kylling og kalkunbryst.

Der er frit slag på alle hylder her. Kun du og din familie bestemmer. Skal det være en asiatisk smagsvariant? Eller en stærk mexikansk?  Tilsæt forsigtigt lidt sojasovs, en smule hvid peber, hakket ingefær og et par dråber sesamolie. For at tilføje en sydlandsk smag til din cremede bønnesuppe, så prøv at tilføje noget chilipulver, spidskommen, oregano og hvidløgspulver. Det er så lækkert. 

Giv din tomatbaserede suppe en middelhavsstemning med basilikum eller rosmarin og et drys parmesanost. Til kyllinge-suppen er det fantastisk med lidt hvidløg, selleri frø, paprika og timian.

Når du har krydret din suppe, er det nu du skal putte grøntsagerne i. Sørg for at have nogle grøntsager klar i fryseren (som spinat, gulerødder, limabønner, grønne bønner, broccoli eller blandede grøntsager). Så er det altid nemt at have sunde ting klar til din suppe, og i løbet af kort tid er det hele klart. 

Til sidst – prikken over iet – pynt med lidt friske grøntsager. Eller et drys hakket persille eller en frisk revet gulerod eller courgette tilsat i sidste øjeblik. Det tilføjer suppen en friskhed, og det ser ud som om du har brugt flere timer på at få det til at se så lækkert ud.